Diensten

De SPD biedt een breed scala aan diensten voor u als paardenhouder. U kunt bij ons namelijk, naast alle eerstelijns zorg voor uw paard, ook terecht voor uitgebreidere behandelingen. In het geval het wenselijk is het dier verder te onderzoeken en/of te behandelen kunt u gebruik maken van de vernieuwde, uitgebreid geoutilleerde kliniek van Dier-N-artsen aan de Hoogstraat 98A in Oosteind.

SPD heeft vier Erkende Paardendierenartsen die zich volledig richten op de paardengeneeskunde. Zij verzorgen bij u thuis de basis gezondheidszorg van uw paard. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • wonden
 • entingen
 • gebitsverzorging
 • koliekers
 • castraties
 • gynaecologie
 • etc

Voor uitgebreidere behandelingen kunt u met uw paard terecht in onze kliniek. Is een langere behandeling nodig, dan kan uw paard worden opgenomen.

undefined

Met grote regelmaat worden zowel klinische als röntgenologische keuringen van paarden uitgevoerd. Peter van der Ven mag de titel Erkend Keuringsdierenarts Paard dragen. Door deze erkenning neemt de verzekeringsmaatschappij het oordeel volledig over bij een acceptatie-aanvraag voor uw paard.

Daarnaast is het ook mogelijk om voor het KWPN alle röntgen- en cornage-onderzoeken uit te voeren; PROK (merries), jonge hengsten voor het hengstenkeuringstraject en OCD-screening (jaarlingen).

Röntgenologische keuringen voor aan- of verkoop worden zoveel mogelijk op de kliniek uitgevoerd. Tevens kan hier een DVD opname worden gemaakt van het cornage onderzoek.

OCD screening kan ook op locatie gebeuren.

Vraag naar onze scherpe tarieven.

    

Door de vele gebitsbehandelingen die wekelijks worden uitgevoerd is er ruime ervaring voor de behandeling van de meest uiteenlopende gebitsproblemen. De meeste behandelingen kunnen bij u aan huis worden uitgevoerd. U kunt dan onder ander denken aan de volgende behandelingen:

 • verwijderen van haken op kiezen
 • snijtandcorrecties
 • verwijderen van wolfstanden en melkdoppen

Voor sommige aandoeningen zijn uitgebreidere behandelingen nodig. Daarvoor kunt u uiteraard terecht bij ons op de kliniek. Hier hebben we alle faciliteiten om de meeste gebitsproblemen voor u op te lossen. U kunt dan onder andere denken aan de volgende behandelingen:

 • kiesextractie bij het staande paard
 • kiesextractie bij het liggende paard onder narcose
 • tandextracties
 • openen en vullen van diastema's

Voor bepaalde behandelingen werken wij samen met de volgende personen:

undefined

Al vele jaren kunnen merries aan huis of op de kliniek worden gescand om het juiste moment van dekking of inseminatie te bepalen. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste technieken en materialen.

Vanaf dit jaar wordt ook de begeleiding van Hengstenhouderij van Olst in de Hout (http://www.vanolsthorses.com/) gedaan door het team van SPD onder eindverantwoording van Rijk-Jan Pleijter. 
Op de compleet vernieuwde voortplantings afdeling kunnen wij u alle vormen van merriebegeleiding aanbieden. (vers sperma, diepvriessperma, embryo transplantatie).

Voor efficiënte begeleiding kunt u uw merrie in den Hout stallen ook al zou de hengst van uw keuze op een ander station staan. Daarnaast kunt u uw merrie, na telefonisch aanmelden, tussen 9 en 10 uur aanbieden voor controle. Op maandag, woensdag en vrijdag is er altijd een dierenarts aanwezig. Op deze manier kunnen wij efficiënt werken en het bespaart u kosten.

Het gebruik van de scanner (draadloos) voor het bekijken van de baarmoeder en eierstokken is hierbij vanzelfsprekend. De  diepvries-merries worden 3x daags gescand en worden geinsemineerd via de DIU-methode; diep in de hoorn vlakbij de eierstok waar de eisprong plaatsvindt.
Dit verhoogt de kans op dracht en verlaagt het aantal rietjes per inseminatie, zodat er meer inseminaties uit een dosis worden gehaald.
De meeste extra onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een slijmmonster van de baarmoederwand om te kijken of een merrie "schoon" is, kunnen door ons worden uitgevoerd.

 

undefined

Als paardeneigenaar kunt u voor de moeilijke beslissing komen te staan om uw paard, wegens ziekte of ouderdom, te moeten laten inslapen.
Op onze kliniek in Waalwijk kunnen wij u goede faciliteiten aanbieden om op een waardige en rustige manier uw paard te euthanaseren. Wij nemen ruim de tijd om u zo goed mogelijk bij te staan in dit moeilijke moment.

Verder kunnen wij de afvoer regelen of een eventuele individuele afvoer plus crematie.

undefined

 

Voor de behandeling van kreupelheden of rijtechnische klachten werken wij samen met verschillende collega's:

Kreupelheidsonderzoek is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een paardenpraticus. Voor uitgebreid kreupelheidsonderzoek kunt u terecht in onze kliniek. Met behulp van diagnostische verdovingen wordt het pijnlijke deel van het been gelokaliseerd. Daarna kunnen röntgenfoto's worden gemaakt voor het in beeld brengen van de benige delen. Voor het in beeld brengen van afwijkingen aan de weke delen wordt gebruikt gemaakt van echografie.


Als er geen diagnose kan worden gesteld met röntgen en/of echo dan verwijzen wij uw paard door naar een gespecialiseerde kliniek die andere modaliteiten tot hun beschikking hebben zoals: CT-scan, scintigrafie of MRI.

undefined  undefined  undefined

Echografie is een zeer nuttig diagnostisch hulpmiddel om schade aan weke delen in beeld te brengen. De meeste kreupelheden komen voort uit problemen van de pezen en banden. Als er schade ontstaat aan deze pezen en/of banden kan dit gepaard gaan met zwelling van de kapotte structuur. Als van buiten niet kan worden vastgesteld welk deel van het been pijnlijk is kan met diagnostische verdovingen eerst worden bepaald welk deel van het been pijnlijk is. Na het localiseren van de pijnlijke plek kan met behulp van echo de ernst van de schade worden vastgesteld.

In de kliniek kunt u dagelijks terecht voor een echo. Daarnaast kunnen wij ook een echo maken bij u aan huis of op stal. Na de echo wordt er een revalidatieplan opgesteld. De voortgang van het genezingsproces kan, afhankelijk van de ernst en genezingsstadium, met behulp van echo worden geëvalueerd.

Nog geen informatie beschikbaar

Endoscopie is het bekijken van een lichaamsholte met een camera. Met een flexibele camera wordt via de neusgang gekeken naar o.a. de keelstreek, zeefbeen, luchtzakken, de longen en evt. de maag. De camera is aangesloten op een TV scherm zodat de eigenaar de beelden ook kan bekijken. Op deze manier kunnen aandoeningen zoals chronisch hoesten, cornage en bloedingen of verstoppingen worden onderzocht.

Een cornage onderzoek is verplicht bij het KWPN voor register A merries (van buitenlandse vader) en voor hengsten die in aanmerking willen komen voor de dekdienst. Er wordt een digitale opname gemaakt van de keel en stembanden die daarna verzonden wordt naar een beoordelingscommissie van het KWPN.
Voor een positieve uitslag dient het paard vrij te zijn van cornage of andere afwijkingen van het ademhalingsapparaat.

Ook wordt de endoscoop ingezet bij het maken van een BAL spoeling (Broncho Alveolaire Lavage). Bij dit onderzoek wordt via het ene neusgat de flexibele camera ingebracht en via het andere neusgat een katheter. De katheter wordt opgeschoven totdat deze vastloopt in de kleinere bronchiën. Daarna wordt steriele vloeistof in de longen gebracht en deze wordt direct terug gezogen. Tijdens het terugzuigen van de vloeistof worden cellen meegenomen die bij later onderzoek meer informatie kunnen geven over de long- of hoestklachten van het paard. Ook de controle van een therapie voor longproblemen kan op deze manier worden uitgevoerd.

Uiteraard kunt u alle gemaakte endoscopiebeelden meekrijgen op DVD.

Endoscopisch onderzoek van de maag doen we in samenwerking met internist drs. T. Picavet.

undefined

undefined

 

U kunt bij ons terecht voor alle vormen van weke delen chirurgie. Voor orthopedische chirurgie of gecompliceerde ingrepen werken wij samen met Drs. C. Scheffer, Europees Specialist Chirurgie Paard (ECVS). Zij een zeer ervaren chirurg die bij ons bijvoorbeeld de OCD operaties uitvoerd.

Voorbeelden van enkele operaties die binnen onze kliniek worden uitgevoerd:

- Navelbreuk operatie
- Castratie 'over de lies'
- Castratie staand
- Castratie van klophengsten
- Verwijderen van tumoren
- Verwijderen van de oogbol
- Wonden
- OCD-operaties
- Kiesextracties
- Etc.

 undefined

undefined

 undefined

undefined

Op de kliniek van Dier-N-artsen aan de Hoogstraat in Oosteind zijn er opnamemogelijkheden voor uw paard. Er zijn 5 buitenstallen en er is 1 IC-box binnen. Tijdens de nachturen kunnen wij uw paard in de gaten houden d.m.v. camera's.

undefined

undefined